Miten kesäsi sujui? Saitko toteutettua kaikki mitä olit suunnitellut? Kävitkö matkoilla, uitko, kuntoilitko, remontoitko, kalastitko, marjastitko, tapasitko ystäviäsi, hoiditko lastenlapsiasi, siivositko kaapit, olitko sukujuhlilla? Vai otitko vain ihan rennosti?
Miten loma/ kesäkeskeytys pitäisi käyttää? Ei taida olla suoraa vastausta siihen. Tärkeintä varmaan olisi, että lomalla ehtii tekemään sopivasti itselle tärkeitä asioita. Tarkoitus olisi päästä työasioista irti ja saada muuta ajateltavaa. Tarkoitus ei ole myöskään suorittaa lomaansa niin, että tarvitsee lomaa siitä palautumiseen. Ehkä pääasia olisi, että olemme tyytyväisiä ja saimme hetkeksi unohtaa työstressin ja kiireen, oli loma sitten käytetty, miten tahansa.
Kesähoidon järjestelyjä
Kesäaikana kaikki ei kuitenkaan ole lomalla eikä oppilaitokset ja päiväkodit ole kiinni. Päiväkodit keskittävät toimintaansa ja lapset siirtyvät päivystäviin yksiköihin. Henkilökuntaa näin ollen siirtyy myös eri yksiköistä päivystykseen. Kesähoidon järjestäminen vaatii paljon työtunteja niin lähettäviltä johtajilta ja henkilökunnalta kuin päivystävältä talolta. Lapset ja henkilökunta yritetään sijoittaa parhaalla mahdollisella tavalla kuin myös tehdä työvuorot niin, että ne palvelevat kaikkia osapuolia.
Henkilökunta haluaisi mahdollisimman paljon lomaa kesäaikaan ja vapaapäivätoiveita tulee vielä päivystyksen aikanakin. Sairaspoissaolojakin valitettavasti tulee myös kesäaikana. Nämä kuormittavat päivystyksestä huolehtiva johtajia, varajohtajia ja vastaavia kuin myös työssä olevia opettajia ja muuta henkilökuntaa.
Kesäaika vaatii myös sijaistavaa henkilökuntaa, jota onneksi on löytynyt – ei tosin aina koulutettua – mutta monesti mahtavia nuoria, osa jopa alalle opiskelemaan hakeutuvia. Päiväkoti on myös hyvä paikka koululaisille kesätyöpaikaksi. Uudet työntekijät ja koululaiset kaipaisivat hyvän perehdytyksen, ettei työkokemus varhaiskasvatuksessa jää yhdeksi kerraksi vaan houkuttelisi heitä tulemaan uudelleen ja kouluttautumaan myöhemmin alalle. Valitettavasti siihen ei aina jää aikaa eikä välttämättä ole sellaisia henkilöitä töissä, jotka pystyisivät sen hoitamaan. Tarvitsemme tälle alalle hakeutuvia työntekijöitä myös jatkossa.
Lapsia tulee eri taloista ja ryhmistä heinäkuussa, joten samassa ryhmässä on toisilleen vieraita lapsia ja henkilökuntaa. Yhteentörmäyksiä tulee väistämättä niin lapsilla kuin henkilökunnallakin. Toiminnan suunnittelu on haastavaa, kun väki vaihtuu useasti eikä sille aina ole edes aikaa. Kuormitustekijöitä myös kesäaikana kertyy. Toki päivystysaika on myös mahdollisuus jakaa toimintakauden kokemuksia kollegoiden kanssa. Tutustua toisen talon materiaaliin ja hiljaisina päivän suunnitella jopa syksyä. Lapset tutustuvat uusiin lapsiin ja saattavat solmia uusia ystävyyssuhteita.
On kesäpäivystys myös mukavaa, kun saa tärkeän työn ohella nauttia kaikista kesän sääilmiöistä. Lapsia voi olla vain muutama paikalla, joten yksilöllistä opetusta ja kasvatusta saa toteuttaa. Nyt kesäajan mentyä voi esihenkilönä huokaista, että selvisimme siitä kuitenkin suhteellisen hyvin. Kiitos varajohtajille ja kesäajan työntekijöille.
Koulutuksia tulossa
Loman jälkeen koittaa kuitenkin aina työhön paluu. Toivottavasti meillä kaikilla on ollut sellainen loma, että voimme rentoutuneena aloittaa syksyn aherruksen. Nopeasti kalenterit täyttyvät kokouksista, koulutuksista ja erilaisista muista tehtävistä. Mukava saada arki pyörimään. Olemme saaneet moniin työpaikkoihin uusia työkavereita, joten muistathan kysäistä heitä jäseneksi ja vinkata kaikista OAJ Pohjanmaan järjestämistä tilaisuuksista. Esimiehet saavat heittää ”aivot narikkaa edes yhdeksi päiväksi” 14.9., Varhaiskasvatusjaosto järjestää seminaarin Härmässä 22.–23.9, onpa jopa mahdollisuus rokata tulevaisuuteen 29.–30.9. Rock the future -kurssilla, jonne kannattaa suunnata, jos et halua tehdä niin kuin aina ennen on toimittu.
Innostavaa ja voimaannuttavaa syksyä sinulle!
Minna Herttua-Niemi, päiväkodinjohtaja
Vaka-jaoston jäsen
Tiedotustiimin jäsen