Skip navigation

Ett liv som ser ut som du vill

Hur var din vintersemester? Reste du kanske till södern eller Lappland? Njöt du av vintern, solen, sällskap av nära och kära eller kanske någon form av kultur? Jag började min vintersemester hemma i södra Kurikka, eftersom jag under vanliga veckor ”sparar på bostaden” och därför gärna är hemma i början av min semester. Under min lediga vecka gjorde jag sysslor jag inte hunnit med, njöt av att laga mat, såg fem filmer och en teaterföreställning. Samtidigt skidade min kompis tiotals kilometer i Lappland. Vi njöt båda av våra semestrar.

När min ledighet närmade sig slutet styrde jag kosan till Helsingfors. Det råkade sig så trevligt att en annan god vän reste med samma röda buss. När vi passerat Ikalis tog en främmande karl till orda och bad om att få vara med på ett hörn under vår pratstund. I något skede kom vi in på temat mediciner. Jag konstaterade att mediciner är något jag in i det sista försöker att undvika. Karln inflikade att min positiva attityd till livet säkert är väldigt bra för hälsan. Hans ord dröjde kvar i mina tankar, det ligger nog en stor dos sanning i det han sa. Det är viktigt att försöka dämpa ångestkänslor när man stöter på något otrevligt på jobbet, när man har bekymmer hemma eller när den politiska situationen ute i världen är sådan att man helst undviker nyhetssändningar. Ur ett universumperspektiv är det mesta sist och slutligen småsaker, och inget att stressa sig sjuk över.

Min syster reste med mig under en del av hemresan. Hon frågade hur min första jobbvecka ser ut efter min vintersemester. Jag konstaterade att jobbveckan kommer att börja med tre möten. På måndag var det dags för styrelsemötet för Österbottens klasslärare, och vi skulle då gå igenom respons om de nyligen ordnade lärardagarna och planera nästa års lärardagar. På tisdagen var det dags för OAJ:s organisations- och kommunikationskommitté att behandla flera intressanta ärenden och på onsdag var det OAJ Österbottens regionförenings styrelse som hade en fullspäckad agenda hela dagen. Min syster oroade sig över hur jag ska orka med allt detta. Jag sa att jag njuter när jag får vara med och påverka. Jag känner att det är kraftgivande att utbyta tankar med likasinnade kollegor. Det är enklare att hålla sig uppdaterad om vad som är på gång då man hör det i olika sammanhang och ur olika perspektiv.
En bra vikarie gör att det är lättare att vara aktiv i fackföreningsverksamhet. En tredje god vän är nämligen pensionär sedan några år och jobbar gärna ett par dagar nu och då för att ha kvar kopplingen till undervisning. Hon är glad att som vikarie slippa en massa extra uppgifter, och få koncentrera sig enbart på att undervisa. Seniorlärare är en outnyttjad vikarieresurs för kommunerna.

Jag önskar att du som läser detta får uppleva kraftgivande stunder bland det som du är intresserad av. Förändringens vindar blåser, men låt oss hämta krafter i det jordnära och lita på vår utbildning, yrkeskunskap och erfarenhet. Vi har världens viktigaste jobb!

Paula Kotirinta
ordförande
OAJ Österbottens YSI-sektion