Ohita navigaatio

Iloa, hymyä ja voimaa opettajan työn arkeen: #Opepäivä25 Seinäjoella 15.2.2025

Iloa, hymyä ja voimaa opettajan työn arkeen: #Opepäivä25 Seinäjoella 15.2.2025

Perinteinen Pohjanmaan Luokanopettajat ry:n järjestämä Opepäivä Seinänjoen Framilla keräsi jälleen hienon määrän kollegoita Seinäjoen Framille. Opepäivän järjestelyistä vastaa Pohjanmaan Luokanopettajat ry:n hallitus, josta erityisesti puheenjohtaja Karita Koskinen on suurin puuhanainen. Osallistujia livenä oli n. 240, mikä oli 50 opettajaa enemmän kuin vuonna 2024. Etänä oli linjoilla koko koulutuspäivän ajan noin 120 opettajaa.

Koulutuspäivä oli jälleen huolellisesti valmisteltu ja rakennettu. Suunnittelutyö alkaa aina edellisen koulutuspäivän jälkeen, kävijöiden palautteista opiksi ottaen ja kollegojen ääntä kuunnellen. Tälle vuodelle opekollegat toivat vahvasti esille tarvetta tuoda opettajan työn iloa ja sen onnistumista. Viime aikojen uutisointi ja julkisuuden otsikot opettajuuteen liittyen eivät ole olleet mieltä ylentäviä, joka itsessään vahvisti tämän vuoden teemaa, joka oli ILO.

Kouluttajiksi valikoituivat

  • Katja Ståhl -näyttelijä, juontaja, toimittaja
  • Maija Saviniemi -pessimismipedagogiikan luoja, yliopiston lehtori
  • JHL:n Marjut Manka
  • OAJ:n juristi Sari Innanen
  • Alueyhdistyksen puheenjohtaja Kari Nieminen.

Iloa koulutuspäivään toivat Masa Luhtala, Minerva Kallio-Nisula ja Ilpo Aro, jotka avasivat koulutuspäivän kevyillä, ilahduttavilla esityksillään. Erityisen oivaltavat uudet sanoitukset lauluun ”Don’t Worry – Be Happy”, toivat monelle hymyä ja naurua aamuun.

Katja Ståhl kertoi elämänsä oivaltavista ja puhuttelevista, hetkittäin haastavista ja surullisistakin elämänkäänteistä, joiden myötä hän on löytänyt ilon elämäänsä. Ståhl on taitava kertoja, joka on aidosti hetkessä läsnä. Katja kertoi lapsuutensa haasteista, johon koulu ja hänen rakas alaluokkiensa opettaja olivat tuoneet vakautta ja turvaa, ennustettavuutta alkoholisti perheessä varttumiseen.

Pessimismipedagogiikka on voinut tulla usealle tutuksi v. 2023 julkaistun Pessimismi opetuksessa -kirjan myötä. Pedagogiikan luoja, Maija Saviniemi, toi pessimismillään ja sarkastisuudellaan oivaltavia, aidosti hauskoja hetkiä opettajan arkea sanoittavia tilanteita ilmi. Pessimismipedagogiikka on ennen kaikkea armollisuutta tavoiteperustaisessa työskentelyssä, pieni huumori ja ilo silmäkulmassa. Inhimilliset epäonnistumiset ja taito laittaa asiat isompaan mittakaavaan, helpottaa kummasti omaa ahdistusta, kun suunnitelmat menevät rajusti pieleen tiistai-aamun työyhteisön strategiakeskustelun alkaessa – aina ensin pitää muistaa kysyä kuulumisia ja katsoa työkaverin ilmettä ennen kuin syöksyy jalkauttamaan ylimmän johdon isoimpia visioita. Otetaanpa siis opiksi😊 Tärkein viesti pessimismipedagogiikassa on oppia antamaan armoa etenkin itseä kohtaan.  Arno Kotro on sanonut: täydellisyyteen pyrkivä opettaja on pian sairaslomalla oleva opettaja.

Marjut Manka oli valmistautunut puheenvuoroonsa sparraamalla anoppinsa, Marja-Liisa Mankan, kanssa. Marjut Manka luennoi viihdyttävän puheenvuoronsa aikana työhyvinvoinnin merkittävimmistä tekijöistä: jokaisella on oma vastuunsa työhyvinvoinnistaan, hyvällä ja strategisella johtamisella syntyy yhteisön kattavaa työhyvinvointia, optimismia tulee vahvistaa ja yhteisöstä huolehtiminen – ketään ei jätetä psykologisesti yksin. Yhteisöllisyys vahvistaa toivoa ja pienentää riskiä loppuun palamiseen. Se edistää työhyvinvointia, pystyvyyttä ja työpaikkaan sitoutumista sekä vähentää yleistä yksinäisyyttä. (TTL, 2024).

OAJ:n juristi Sari Innanen ja OAJ Pohjanmaan puheenjohtaja Kari Nieminen muistuttelivat todellisesta OAJ:n vaikuttamisen megakeväästä. Keväällä 2025 käydään kunta- ja aluevaalit, huhtikuussa on hallituksen puoliväliriihi ja huhtikuun lopussa kuntien ja hyvinvointialueiden väliset sopimukset raukeavat. OAJ:n tavoitteena on saada poliittiset päättäjät pitämään koulutuslupauksensa leikkauspaineen edessä perusopetuksen osalta, mutta torjua leikkaukset myös korkea-asteen opintoihin ja jo kuritettuun ammatilliseen koulutukseen. Muuta ajankohtaista tällä hetkellä on mm. opettajanimikkeen suojaus, opettajien täydennyskoulutuksen rahoituksen mahdollistaminen sekä ennen kaikkea OAJ:n tavoitteena on tarjota erilaisia mahdollisuuksia hallituksen esittämiin työelämä- ja työttömyysturvaheikennysten osalta.

OAJ julkaisi vastoittain Sivistyskuntakoneen, jonka avulla voi käydä tarkkailemassa numeroita kasvatukseen ja koulutukseen liittyen. Palvelun avulla voit tarkastella kuntakohtaisesti, miltä eri koulutusmuotojen tilanne näyttää ja vertailla kuntaa sen vastaavan kaltaisiin toisiin kuntiin. Sivistyskuntakonetta tarkastellessa on hyödyllisintä keskittyä sellaisiin seikkoihin ja kuntiin, joissa on huomattavissa suurimmat kehittämistarpeet, joiden avulla muutosta voi työstää paikallisesti. Sivistyskuntakone | OAJ

Koulutuspäivän kruunasi (ehkäpä kesällä tangokuningattareksi kruunattava!) Jonna Pirttijoki-Helanen. Jonnan vivahteikas laulu ja taitava harmonikan soittaminen sai viimeistään koulutuspäivän osallistujat hymyilemään kotimatkoille, hyvillä eväillä varustettuina kohti seuraavan työviikon haasteita.

 

OAJ Pohjanmaa tuki Opettajapäivän toteutumista.

 

Anne Hautala

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7800

Oikopolut